Home Dieta Makaron a dieta ketogeniczna – Czy można jeść makaron na diecie?

Makaron a dieta ketogeniczna – Czy można jeść makaron na diecie?

by Redakcja
Makaron na keto

Wiele osób przechodzących na dietę ketogeniczną zastanawia się, czy nie będą musiały one zrezygnować ze swoich ulubionych potraw takich, jak np. Spaghetti bolognese ze względu na obecność w nich makaronu. Składnik ten w klasycznej formie charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, a takie pokarmy są na tej diecie eliminowane. Jak wygląda sytuacja w rzeczywistości?

Makaron a dieta ketogeniczna – czy rezygnacja ze swoich ulubionych dań jest konieczna?

Dania z makaronem dla wielu osób są jednymi z ulubionych. Nic więc dziwnego, że niektóre z nich obawiają się, że przechodząc na taką dietę, będzie musiała zrezygnować ze swojego ulubionego jedzenia. Do produkcji takiego produktu w tradycyjnej formie wykorzystuje się mąkę. W 100 gramach tego składnika znajduje się aż 76,31 gramów węglowodanów. Z tego względu przekroczenie zalecanej normy wynoszącej 30 gramów dziennie jest całkiem realne.  Może to uniemożliwić osiągnięcie ketozy, która jest podstawowym celem tej diety. Jakie makarony należy wyeliminować z uwagi na zawartość węglowodanów? Wśród nich można wymienić m.in.:

  • makaron zbożowy,
  • makaron ryżowy, 
  • makaron gryczany.

Na szczęście obecnie na rynku konsumenci mają dostęp do wielu alternatyw klasycznej wersji tego produktu. Dzięki temu osoby będące na tej diecie będą mogły w dalszym ciągu odtwarzać smakowite dania na bazie makaronu.

Makaron z warzyw – czy to dobry pomysł?

Najprostszym, ale cieszącym się sporą popularnością makaronem, jest makaron z warzyw takich, jak marchew, czy cukinia. Aby go przygotować, wystarczy skorzystać z obieraczki, dzięki, której będzie możliwe utworzenie cienkich plastrów. Makaron w takiej formie charakteryzuje się bardzo niską zawartością węglowodanów. W przypadku makaronu będą to jedynie 2 gramy węglowodanów na 100 gramów produktu. Co ciekawe wielu osobom taka warzywna propozycja przypadła do gustu i lubią odtwarzać ten niepowtarzalny smak. Jest to propozycja, którą choć raz warto wypróbować. Poznaj najpopularniejsze potrawy Wielkiej Brytanii razem z RecenzuJem.pl

Makaron na keto – z jakich propozycji dostępnych na rynku warto skorzystać?

W dzisiejszych czasach konsumenci mają możliwość skorzystania z szeregu gotowych propozycji znajdujących się obecnie w sprzedaży. Wśród nich można wymienić:

  • makaron konjac – to propozycja, która sprawdzi się perfekcyjnie do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej i nie tylko, wbrew pozorom jego atutem jest brak konkretnego smaku, dzięki któremu można go z powodzeniem wykorzystać do przygotowywania rozmaitych potraw. Na 100 gram tego produktu przypada jedynie 0,5 grama węglowodanów. Oprócz tego makaron konjac charakteryzuje się niską kalorycznością i dobroczynnym wpływem na funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • makaron z serca palmy – to alternatywa, która z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym urozmaicać swoją dietę o nowe smaki, produkt ten również sprawdzi się doskonale do przygotowywania dań kuchni orientalnej. Sprawdzi się on równie doskonale do sosów, natomiast z uwagi na konsystencję nie powinno się go używać w formie zamiennika makaronu do zup. W 100 gramach takiego makaronu są 3 gramy węglowodanów.
  • makaron z roślin strączkowych – to produkt, który ma nieco więcej węglowodanów, niż wcześniej wymienione, więc można go włączyć dopiero po przejściu przez proces adaptacji, ciekawe propozycje to makaron z soczewicy, czy ciecierzycy, które są zbliżone smakiem do tego tradycyjnego. Na 100 gram takich makaronów przypada nieco ponad 20 gramów węglowodanów.

Related Articles