Dlaczego: Białko jest jedynym ważnym składnikiem odżywczym, który stymuluje syntezę białek mięśniowych, proces, w którym twoje ciało naprawia i rozwija mięśnie. Ale poprawia także wrażliwość na insulinę i kontrolę poziomu glukozy we krwi, wspiera zdrowe ciśnienie krwi i reakcję zapalną, zmniejsza ubytki mięśni i siły spowodowane wiekiem lub brakiem aktywności, a także ma kluczowe znaczenie dla silnego układu odpornościowego. Ponadto białko zwiększa spalanie kalorii (termogenezę) i zmniejsza głód bardziej niż węglowodany lub tłuszcz.
I nie, nie tylko wtedy, gdy chcesz przybrać na wadze. W połączeniu z dietą o ograniczonej kaloryczności suplementacja białkiem zwiększa również utratę tkanki tłuszczowej i masy ciała oraz zmniejsza utratę beztłuszczowej masy ciała.
Na dzisiejszym rynku istnieje wiele opcji, gdzie można dostać białko: nabiał, jajko, kurczak lub inne źródła zwierzęce, warzywa (soja, ryż, dynia, konopie itp.), Ryby, glony jak spirulina – lista jest długa i dalej. Uważam jednak, że rozmowa zaczyna się od serwatki.
Dlaczego? Ponieważ dla ludzkiego ciała serwatka jest dosłownie białkiem życia. Serwatka stanowi prawie 92 procent całkowitego białka obecnego w ludzkim mleku matki we wczesnej laktacji i wciąż stanowi około 55-60 procent całkowitego białka w mleku matki, gdy dzieci są karmione przez ponad dwa lata. Nawet jeśli matka jest weganinem, nadal produkuje białko serwatkowe, aby zaspokoić ogromne potrzeby i zdrowie swojego potomstwa.
Wszystkie inne białka są dobre ze względu na różnorodność i źródło aminokwasów, ale serwatka jest najpopularniejsza z dobrych powodów.
Co: jeśli Twoim celem jest stać się większym i silniejszym, każdy koncentrat białka serwatki (WPC) da sobie radę. Jeśli stosujesz dietę ubogą w węglowodany lub tłuszcze lub jeśli masz prawdziwą alergię na laktozę, sięgnij po izolat białka serwatkowego (WPI).
Zhydrolizowany („wstępnie strawiony”) WPC lub WPI, choć droższy, może być również stosowany, jeśli zwykle cierpisz na żołądek po spożyciu białek mlecznych lub jeśli chcesz uzyskać większą odpowiedź na insulinę. Dodatkowo, niektóre dowody sugerują, że intensywnie zhydrolizowane postacie serwatki mogą sprzyjać większemu spalaniu tłuszczu niż inne postacie serwatki. [3] Dane są niejednoznaczne, jeśli umiarkowanie zhydrolizowana serwatka może zapewnić tę samą korzyść, a żadne dane jakościowe nie potwierdzają żadnej korzyści z zastosowania serwatki o minimalnej hydrolizie.
Jak: Większość badań potwierdza spożywanie co najmniej 20 gramów serwatki na porcję, co najmniej raz, ale być może wiele razy dziennie. Aby zmniejszyć apetyt i obniżyć odpowiedź glukozy na posiłek, wypij shake serwatki przynajmniej 30 minut przed jedzeniem. Podczas ćwiczeń naprawdę nie ma niewłaściwego lub jednoznacznie właściwego czasu na konsumpcję serwatki: przed, w trakcie lub po treningu. Każda ma swoją potencjalną korzyść, w zależności od innych czynników. Chodzi przede wszystkim o to, że spożywanie serwatki przez cały czas ćwiczeń może wzmocnić pozytywne efekty treningu. Jeżeli chodzi o odżywki białkowe, to szczególnie polecamy wysokiej jakości produkty Muscle Clinic.